Agri Exam

All Agricultural Exams Study Material

What’s New

HTML marquee Tag

Agriculture Previous Year Paper                New Agriculture Vacancies                Online Agriculture Test Series

Join Now Agriculture Premier League                Previous Year Question Paper             Agriculture Field Officer(IBPS-AFO)

November Month Agriculture Current Affairs 2020

November Month Agriculture Current Affairs 2020

November Month Agriculture Current Affairs 2020

November Month Agriculture Current Affairs 2020

November Month Agriculture Current Affairs 2020

1.Conservation centres will be set up in how many states of India to protect vultures?

गिद्धों की रक्षा के लिए कितने राज्यों में संरक्षण केंद्र स्थापित किए जाएंगे?

  • A.7
  • B.1
  • C.5
  • D.9

Answer: Option C

 

2.India and Maldives got how many new UNESCO Biosphere Reserve?

भारत और मालदीव को कितने नए यूनेस्को बायोस्फीयर रिजर्व मिले?

  • A.9
  • B.3
  • C.7
  • D.5

Answer: Option B

 

3.How many  cities of India will face ‘water risk’ in 2050?

2050 में कितने भारतीय शहर ‘जल जोखिम’ का सामना करेंगे?

  • A.22
  • B.25
  • C.30
  • D.32

Answer: Option C

 

4.Who released the NCAER’s Report on “Estimating the economic benefits of Investment in Monsoon Mission and High Performance Computing Facilities?

मानसून मिशन और उच्च निष्पादन कम्प्यूटिंग सुविधाओं में निवेश के आर्थिक लाभों का अनुमान लगाने पर एनसीएईआर रिपोर्ट किसने जारी की?

  • A.Nirmala Sitaraman
  • B.Dr. Harsh Vardhan
  • C.Narendra Modi
  • D.Nitin Gadkari

Answer: Option B

 

5.Who has been unanimously elected the board of global dairy body International Dairy Federation (IDF)?

किसे सर्वसम्मति से वैश्विक डेयरी निकाय इंटरनेशनल डेयरी फेडरेशन (IDF) का बोर्ड चुना गया है?

  • A.Dilip Rath
  • B.Ramesh Pokhriyal
  • C.Rajiv Mishra
  • D.Narendra Singh tomar

Answer: Option A

 

6.Kottoor Elephant Rehabilitation Centre is set to become largest care centre in the World, where  is located?

कोट्टूर हाथी पुनर्वास केंद्र दुनिया में सबसे बड़ा देखभाल केंद्र बनने के लिए तैयार है, जहां यह स्थित है?

  • A.Delhi
  • B.Mysore
  • C.Chennai
  • D.Thiruvananthapuram

Answer: Option D

 

7.Who chaired ‘India CEO Forum on Climate Change’ and highlights India’s plans of reducing carbon emission?

जिन्होंने ‘इंडिया सीईओ फोरम ऑन क्लाइमेट चेंज’ की अध्यक्षता की और कार्बन उत्सर्जन कम करने की भारत की योजनाओं पर प्रकाश डाला?

  • A.Smriti Irani
  • B.Rajnath singh
  • C.Prakash Javedkar
  • D.Nirmala Sitharaman

Answer: Option C

 

8.First solar-based water supply project of India has been launched in which state?

भारत की प्रथम सौर-आधारित जल आपूर्ति परियोजना किस राज्य में शुरू की गई है?

  • A.Haryana
  • B.Orissa
  • C.Arunachal Pradesh
  • D.Madhya Pradesh

Answer: Option C

 

9.In which state Of india Pakke Tiger Reserve provide Covid-19 insurance to green soldiers?

किस राज्य में पक्के टाइगर रिज़र्व हरे सैनिकों को कोविद –19 बीमा प्रदान करते हैं?

  • A.Andhra Pradesh
  • B.Arunachal Pradesh
  • C.Gujarat
  • D.Assam

Answer: Option B

 

10.Which district of Uttar Pradesh is going to host International Bird Festival?

उत्तर प्रदेश का कौन सा जिला अंतर्राष्ट्रीय पक्षी महोत्सव की मेजबानी करने जा रहा है?

  • A.Rohtak
  • B.Gorakhpur
  • C.Kanpur
  • D.Sonipat

Answer: Option B

 

11.Who launched the mobile app “Secha Samadhan”?

मोबाइल ऐप “सेखा समधन” किसने लॉन्च किया?

  • A.Naveen Patnaik
  • B.Arvind Kejriwal
  • C.Shivraj Singh Chouhan
  • D.Udhav Thackree

Answer: Option A

 

12.Which country recently received 50 metric tons of food aid from India?

किस देश ने हाल ही में भारत से 50 मीट्रिक टन खाद्य सहायता प्राप्त की?

  • A.Pakistan
  • B.Somalia
  • C.Sudan
  • D.Djibouti

Answer: Option D

 

13.India’s first Sandalwood Museum is being established in which state?

भारत का पहला सैंडलवुड संग्रहालय किस राज्य में स्थापित किया जा रहा है?

  • A.Uttar Pradesh
  • B.Goa
  • C.Haryana
  • D.Karnataka

Answer: Option D

 

14.Which state government launched the Oil Palm Project?

किस राज्य सरकार ने तेल पाम परियोजना शुरू की?

  • A.Manipur
  • B.Kerala
  • C.Odissa
  • D.Himachal Pradesh

Answer: Option A

 

15.Which Union minister launched Land management system portal?

किस केंद्रीय मंत्री ने भूमि प्रबंधन प्रणाली पोर्टल लॉन्च किया?

  • A.Narendra Modi
  • B.Rajnath Singh
  • C.Dr. Harshwardhan Singh
  • D.Amit Anilchandra Shah

Answer: Option B

 

16.World Fisheries Day 2020 was recently celebrated in Meghalaya, and  theme of These  program is ?

विश्व मत्स्य दिवस 2020 हाल ही में मेघालय में मनाया गया, कार्यक्रम का विषय क्या है?

  • A.Social responsibility in the fisheries value chain
  • B.Increase fish production
  • C.Partnership and Innovation for Climate Resilient Fisheries
  • D.None of above

Answer: Option A

 

17.New species of mushroom that emits bright light in dark was founded in which state?

मशरूम की नई प्रजाति जो अंधेरे में उज्ज्वल प्रकाश का उत्सर्जन करती है, किस राज्य में स्थापित की गई थी?

  • A.Assam
  • B.Meghalaya
  • C.Sikkim
  • D.Tripura

Answer: Option B

 

18.NABARD sanctioned Rs 74.31 crore to which state under Rural Infrastructure development fund?

ग्रामीण अवसंरचना विकास निधि के तहत नाबार्ड ने किस राज्य को 74.31 करोड़ रुपये मंजूर किए?

  • A.Sikkim
  • B.Meghalaya
  • C.Manipur
  • D.Nagaland

Answer: Option B

 

19.Which Indian Tiger Reserve received  TX2 International Award?

किस टाइगर रिजर्व को TX2 अंतर्राष्ट्रीय पुरस्कार मिला?

  • A.Panna Tiger Reserve
  • B.Bandhavgarh Tiger Reserve
  • C.Kanha Tiger Reserve
  • D.Pilibhit Tiger Reserve

Answer: Option D

 

20.Recently Union Food Processing Industries Minister has virtually Launched the Rs 107.83 crore mega food parks at which city?

  • A.Bhavnagar
  • B.Phagwara
  • C.Surat
  • D.Gwalior

Answer: Option B

 

21.Every year National Milk Day is Celebrated  on which date?

हर साल राष्ट्रीय दुग्ध दिवस किस तारीख को मनाया जाता है?

  • A.November 20
  • B.November 26
  • C.November 22
  • D.November 24

Answer: Option B

 

22.Which Union  minister has launched India Climate Change Knowledge Portal?

किस केंद्रीय मंत्री ने भारत जलवायु परिवर्तन ज्ञान पोर्टल लॉन्च किया है?

  • A.Smriti Irani
  • B.Ramesh Pokhriyal
  • C.Prakash Javadekar
  • D.Piyush Goyal

Answer: Option C

 

23.Which state CM distributed Rs 1,115 crore to 50.47 lakh farmers under the Rythu Bharosa scheme?

किस राज्य के सीएम ने रायथू भरोसा योजना के तहत 50.47 लाख किसानों को 1,115 करोड़ रुपये वितरित किए

  • A.Andhra Pradesh
  • B.Gujarat
  • C.Karnataka
  • D.Odisha

Answer: Option A

 

24.Which is the first Indian state to set Floor price of 16 vegetables?

16 सब्जियों का न्यूनतम मूल्य निर्धारित करने वाला पहला भारतीय राज्य कौन सा है?

  • A.Karnataka
  • B.Gujarat
  • C.Kerala
  • D.Madhya Pradesh

Answer: Option C

 

 

November Month Agriculture Current Affairs 2020

More Agri Current AffairsClick
Current Affairs & More TestClick
Updated: 2020-12-08 — 10:59 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Agri Exam © 2017-22
error: Content is protected !!