Agri Exam

All Agricultural Exams Study Material

What’s New

HTML marquee Tag

Agriculture Previous Year Paper                New Agriculture Vacancies                Online Agriculture Test Series

Join Now Agriculture Premier League                Previous Year Question Paper             Agriculture Field Officer(IBPS-AFO)

December Month Agriculture Current Affairs 2020

December Month Agriculture Current Affairs 2020

December Month Agriculture Current Affairs 2020

December Month Agriculture Current Affairs 2020

December Month Agriculture Current Affairs 2020

1.India singed Implementation Agreement on Hydrography with which country?

भारत ने किस देश के साथ हाइड्रोग्राफी पर कार्यान्वयन समझौता किया?

  • China
  • Japan
  • Nepal
  • Vietnam

Answer: Option D

 

2.Which bank has released a new book titled ‘Future of Regional Cooperation in Asia and the Pacific’?

किस बैंक ने ‘फ्यूचर ऑफ रीजनल कोऑपरेशन इन एशिया एंड द पैसिफिक’ नामक एक नई पुस्तक जारी की है?

  • DBS Bank
  • World Bank
  • ADB
  • ICICI Bank

Answer: Option C

 

3.Who has been appointed as interim chairperson of NDDB?

एनडीडीबी के अंतरिम चेयरपर्सन के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

  • Nanda Kumar
  • Varsha Joshi
  • Giriraj Singh
  • Krishna Kumar

Answer: Option B

 

4.According to IFCN Dairy processor report 2020, Anand Milk Union Lt was ranked at which place?

IFCN डेयरी प्रोसेसर रिपोर्ट 2020 के अनुसार, आनंद मिल्क यूनियन लिमिटेड को किस स्थान पर स्थान दिया गया था?

  • 6th
  • 8th
  • 4th
  • 10th

Answer: Option B

 

5.According to the State of the Global Climate report, The year 2020 is set to be what type of year?

स्टेट ऑफ द ग्लोबल क्लाइमेट रिपोर्ट के अनुसार, वर्ष 2020 किस प्रकार का वर्ष निर्धारित किया गया है?

  • Pollution under Control
  • Third Warmest Year
  • Year of Plastic Free
  • Second Warmest Year

Answer: Option B

 

6.World Soil Day 2020 is celebrated on which date every year?

विश्व मृदा दिवस 2020 किस तारीख को मनाया है?

  • December 04
  • December 05
  • December 07
  • December 08

Answer: Option B

 

7.Which state government launched 15 online services of Fisheries and Livestock Departments?

किस राज्य सरकार ने मत्स्य और पशुधन विभाग की 15 ऑनलाइन सेवाओं की शुरुआत की?

  • Odisha
  • Punjab
  • Gujrat
  • Uttar Pradesh

Answer: Option A

 

8.Which bank has launched Krishi Overdraft scheme?

किस बैंक ने कृषि ओवरड्राफ्ट योजना शुरू की है?

  • Telangana Bank
  • ADB
  • Karnataka Vikas Grameen Bank
  • SBI

Answer: Option C

 

9.Who has won FAO’s King Bhumibol World Soil Day Award?

एफएओ का राजा भूमिबोल विश्व मृदा दिवस पुरस्कार किसने जीता है?

  • The Indian soil science Research Institute
  • The Indian Council of Agricultural Research
  • The Indian Council of Economic Research
  • The Indian Council of Medical Research

Answer: Option B

 

10.Which institute has launched New Technology to Harvest Water from Air?

किस संस्थान ने वायु से हार्वेस्ट वाटर के लिए नई तकनीक शुरू की है?

  • IIT-kanpur
  • IIT-Delhi
  • IIT- kharagpur
  • IIT-Guwahati

Answer: Option D

 

11.Who has won 2020 Goldman Environmental Prize ceremony in Asian continent?

एशिया महाद्वीप में 2020 गोल्डमैन पर्यावरण पुरस्कार समारोह किसने जीता है?

  • Leydy Pech
  • Paul Sein Twa
  • Ana Colovic Lesoska
  • Linda Garcia

Answer: Option B

 

12.Which organisation has approved a USD 2.5 million technical assistance to support advanced BioFuel development in India?

किस संगठन ने भारत में उन्नत जैव ईंधन विकास का समर्थन करने के लिए $ 2.5 मिलियन की तकनीकी सहायता को मंजूरी दी है?

  • World Bank
  • Bank Central Asia
  • RBI
  • Asian Development Bank

Answer: Option D

 

13.Which state of India has been given a biological certification by a kiwi?

भारत के किस राज्य को कीवी द्वारा जैविक प्रमाणीकरण दिया गया है?

  • Uttar Pradesh
  • Arunachal Pradesh
  • Madhya Pradesh
  • Gujrat

Answer: Option B

 

14.International Mountain Day is observed on which date?

अंतर्राष्ट्रीय पर्वतीय दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

  • 8 December
  • 11 December
  • 15 December
  • 25 December

Answer: Option B

 

15.India ranked at which position in the BNEF’s 2020 climatescope survey?

बीएनईएफ के 2020 जलवायु परिवर्तन सर्वेक्षण में भारत किस स्थान पर रहा?

  • 2nd
  • 1st
  • 4th
  • 9th

Answer: Option A

 

16.What is the theme of International Mountain Day 2020?

अंतर्राष्ट्रीय पर्वतीय दिवस 2020 का विषय क्या है?

  • Mountains matter for Youth
  • Mountain Biodiversity
  • Mountains Matter for life
  • Mountains under Pressure: climate, hunger, migration

Answer: Option B

 

17.Who has been appointed as IJF Climate Ambassador?

IJF जलवायु राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

  • Sabrina Filzmoser
  • Flavio Canto
  • Bajrang Poonia
  • Both A and B

Answer: Option D

 

18.What is the name of India’s first mRNA vaccine which has granted approval to conduct human trials?

भारत के पहले mRNA वैक्सीन का नाम क्या है जिसने मानव परीक्षणों के संचालन को मंजूरी दी है?

  • HGCO19
  • HyCoV-D
  • Covishield
  • COVAXIN

Answer: Option A

 

19.National energy conservation day is celebrated on which date every year?

राष्ट्रीय ऊर्जा संरक्षण दिवस किस तारीख को मनाया जाता है?

  • December 12
  • December 14
  • December 16
  • December 10

Answer: Option B

 

20.The 9th Sustainable Mountain Development Summit inaugurated in which city of India?

9 वें सतत पर्वत विकास शिखर सम्मेलन का उद्घाटन किस शहर में हुआ?

  • Ita Nagar
  • Dehradun
  • Srinagar
  • Kullu

Answer: Option B

 

21.Which stock exchange has launched an electronic spot platform for the Agriculture Commodities?

किस स्टॉक एक्सचेंज ने कृषि वस्तुओ के लिए एक इलेक्ट्रॉनिक स्पॉट प्लेटफॉर्म लॉन्च किया है?

  • National Stock Exchange of India Ltd.
  • Bombay Stock Exchange
  • India International Exchange
  • Calcutta Stock Exchange Ltd.

Answer: Option B

 

22.Cotton Festival 2020 was held in which city of Asia?

कपास उत्सव 2020 किस शहर में आयोजित किया गया था?

  • Kathmandu
  • Thimpu
  • Dhaka
  • Guwahati

Answer: Option C

 

23.What was the theme of Science Festival 2020?

विज्ञान महोत्सव 2020 का विषय क्या था?  

  • Science for Transformation
  • Science for Self-Reliant India and Global Welfare
  • RISEN India Research, Innovation, and Science Empowering the Nation
  • Science for self dependent India

Answer: Option B

 

24.Which mission was launched by Indian Government to the promotion of quality products that are manufactured in the country?

भारत सरकार द्वारा देश में निर्मित गुणवत्ता वाले उत्पादों के प्रचार के लिए कौन सा मिशन शुरू किया गया था?

  • Local India
  • Aatmanirbhar Bharat
  • Made In India
  • Brand India

Answer: Option D

 

25.Which city has hosted first migratory Bird Festival in India?

किस शहर ने भारत में पहला प्रवासी पक्षी महोत्सव आयोजित किया है?

  • Bhagalpur
  • Patna
  • Muzaffarpur
  • Lucknow

Answer: Option A

 

26.How much amount the Cabinet has approved for Sugarcane Farmers?

गन्ना किसानों के लिए कैबिनेट ने कितनी राशि मंजूर की है?

  • 3500 crore
  • 4000 crore
  • 4500 crore
  • 5000 crore

Answer: Option A

 

27.What is the theme of the virtual seminar on Tropical Meteorology TROPMET-2020?

उष्णकटिबंधीय मौसम विज्ञान TROPMET-2020 पर आभासी संगोष्ठी का विषय क्या है?

  • Climate Services over Country
  • Better Climate Services
  • Weather and Climate Services over Mountainous Regions
  • Better Climate for Better Future

Answer: Option C

 

28.The National Farmers Day is observed on which date every year?

राष्ट्रीय किसान दिवस किस तारीख को मनाया जाता है?

  • December 23
  • December 24
  • December 21
  • December 22

Answer: Option A

 

29.Which Government has inaugurated the 1st FRUITS Portal in their state?

किस सरकार ने अपने राज्य में 1 FRUITS पोर्टल का उद्घाटन किया है?

  • Haryana
  • Himachal Pradesh
  • Karnataka
  • Telangana

Answer: Option C

 

30.The India’s first pollinator park has been inaugurated in which state?

भारत के पहले पोलिनेटर पार्क का उद्घाटन किस राज्य में किया गया है?

  • Bihar
  • Gujrat
  • Uttarakhand
  • Goa

Answer: Option C

 

31.India’s 1st hot air balloon safari has been launched in which tiger reserve?

भारत की पहली हॉट एयर बैलून सफारी किस टाइगर रिजर्व में शुरू की गई है?

  • Mudumalai Tiger Reserve
  • Anamalai Tiger Reserve
  • Mudhmangalam Tiger Reserve
  • Mukundara Hills Tiger Reserve

Answer: Option C

 

32.At which place Country’s highest Meteorological Centre is located?

देश का सर्वोच्च मौसम विज्ञान केंद्र किस स्थान पर स्थित है?

  • Kargil
  • Tso Moriri
  • Leh
  • Ladakkah

Answer: Option C

 

December Month Agriculture Current Affairs 2020

More Agri Current AffairsClick
Current Affairs & More TestClick
Updated: 2021-01-04 — 12:12 pm

3 Comments

Add a Comment
  1. Great it will boost agriculture knowledge

  2. I’m looking forward to see your January 2021 current affair

  3. I am waiting for Jan 2021 current affairs. Love this site

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Agri Exam © 2017-22
error: Content is protected !!